100% onafhankelijk
Alle providers
Goedkoopste abonnementen
Beste vergelijker
Alle abonnementen

Wat is VoLTE

VoLTE begint langzaam aan de nieuwe standaard te worden voor het bellen met je mobiel. Maar wat houdt dit nou precies voor u, de gebruiker in?

Wat is VoLTE

VoLTE staat voor Voice over LTE. Een andere naam voor LTE is 4G. Door gebruik te maken van VoLTE bel je dus via het 4G netwerk van de provider. Als je nu belt naar iemand in Nederland gebruik je het 2G of 3G netwerk. Eén van de voordelen van bellen via het 4G netwerk is dat de kwaliteit van het gesprek beter is. Omdat de kwaliteit veel hoger ligt, willen providers in de toekomst alleen nog maar 4G gebruiken voor bellen.

Was bellen via het internet al niet mogelijk?

Ja, dit was mogelijk via VoIP. De afkorting staat voor Voice over IP. Hiermee bel je over het internet. Bekende programma’s waarmee je dit kan doen zijn Whatsapp, Facebook Messenger en Skype. Het verschil laten we zien in het plaatje hieronder:

VoIP

VoLTE

Zoals je hierboven kan zien, heeft VoLTE veel minder stappen nodig om verbinding te maken met je contactpersoon. Hierdoor is de kwaliteit ook veel hoger.

Wat kost VoLTE

Aan het gebruik van VoLTE zitten geen extra kosten. TIjdens het bellen via VoLTE maak je gebruik van het telefoonnetwerk van je provider, daarom gaan deze kosten uit je belbundel. Bel je via Whatsapp, Facebook Messenger of Skype, dan gebruik je niet het telefoonnetwerk. Je gebruikt dan het internet netwerk (Voice over IP), hierdoor worden er MB’s gerekend voor het verbruik.

Wat zijn de voordelen & nadelen van VoLTE

Een van de voordelen van VoLTE is dat er minder stappen nodig zijn om de oproep op te zetten (zie plaatje). Door een kleiner aantal stappen biedt VoLTE een hogere audiokwaliteit ten opzichte van VoIP. Het klinkt net alsof de persoon waarmee je belt naast je staat bij bellen via VoLTE. Een ander voordeel van VoLTE is het verbeterde bereik. 4G heeft een beter bereik dan 3G.

De nadelen van het VoLTE netwerk zijn dat: je geen VoLTE gebruikt als degene die je belt geen ondersteuning hiervoor heeft. Momenteel kunnen alleen klanten die op hetzelfde netwerk zitten gebruik maken van de voordelen van VoLTE. In de toekomst zullen ook andere netwerken ondersteund worden.

Wat is de dekking van VoLTE

De dekking van VoLTE verschilt per provider. Bekijk de dekkingskaart van provider. De providers die al support zijn Tele2, T-Mobile, KPN, Simyo en Vodafone. In de toekomst zullen meer provider VoLTE aanbieden. De overige providers hebben nog geen data gegeven wanneer VoLTE beschikbaar is.

Het laatste nieuws

Door: Ronald van Rooijen
13 september 2019
Door: Kevin
29 augustus 2019
Door: Ronald van Rooijen
10 mei 2019

Sim only providers die wij vergelijken