Het kan voorkomen dat je bij een budget provider een slechtere verbinding hebt dan iemand op dezelfde locatie die via de netwerkoperator gebruik maakt van hetzelfde netwerk. Hoe zit het met die verdeling op het netwerk en waarom lijken budget providers soms een slechtere verbinding te hebben? Tevens hebben wij uitgezocht of de kwaliteit van de verbinding te maken heeft met de lage tarieven die budget providers aanbieden.
Verdeling van het netwerk
De netwerkoperatoren betalen voor het beheer van de zendmasten. Om deze kosten wat te reduceren, verhuren ze het gebruik hiervan als het ware aan andere providers. Over deze verdeling hebben wij eerder een artikel geplaatst. De Mobile Virtual Network Operators (MVNO) worden vaak budget providers genoemd en bieden abonnementen aan voor lage tarieven. De budget providers zijn daardoor tegelijkertijd concurrenten van de netwerkoperatoren. Echter vallen veel budget providers onder de eigen netwerkoperator. Klanten die overstappen naar een budget provider blijven soms dus gewoon klant van het moederbedrijf.
MVNO’s maken zoals gezegd gebruik van het netwerk van de netwerkbeheerder. Volgens KPN’s woordvoerder Stijn Wesselink bestaan er verschillende gradaties van technische integratie van deze partijen met KPN. Deze gradaties variëren van MVNO heavy tot MVNO light. De zogenaamde full MVNO’s (MVNO heavy) beschikken over een eigen mobiel core-netwerk dat wordt gekoppeld aan het radionetwerk van KPN. Dit mobiele core netwerk ligt buiten de invloedssfeer van KPN. Aan de andere kant valt Youfone dan bijvoorbeeld weer onder het MVNO light van KPN.
Ook bepalen MVNO’s zelf welke diensten ze bij KPN Wholesale inkopen, bijvoorbeeld de maximale datasnelheid, 3G, 4G(+), bellen over 4G of bellen over WiFi. Ook dit kan verschil tot stand brengen tussen de verbindingskwaliteit van de MVNO en netwerkoperator.
Budget providers slechtere verbinding?
Vaak wordt er gedacht dat de netwerkoperatoren de MVNO’s een lagere prioriteit geven op het netwerk. Wij hebben deze claim uitgezocht en antwoord hierover gekregen van de verschillende providers.
Volgens de providers wordt er geen onderscheid gemaakt in prioriteit op het netwerk. Wel kan er een verschil zijn tussen de kwaliteit van het netwerk. Zo maken klanten van HollandsNieuwe volgens Vodafone-woordvoerder René Loman gebruik van het access netwerk van Vodafone, wat een normale gesprekskwaliteit biedt. Vodafone klanten bellen volledig via het premium netwerk van Vodafone, wat moet leiden tot de beste spraak- en geluidskwaliteit. Wat dit ‘premium netwerk’ precies is laat Vodafone in het midden. Wij denken dat dit extra service zoals bellen over 4G en bellen over WiFi betreft.
Oudere toestellen en geknipte simkaarten
Naast ingekochte opties bij de netwerkbeheerder zijn er ook andere redenen voor slechtere dekking. Woordvoerder Kathleen Loods van T-Mobile geeft ook nog twee mogelijke oorzaken aan. Allereerst de kwaliteit van de gebruikte smartphone. ‘’MVNO’s verkopen vooral sim only abonnementen en veel van deze sims komen terecht in wat oudere toestellen. De netwerkoperatoren verkopen vaak een abonnement in combinatie met de nieuwste toestellen, die meestal een betere kwaliteit bieden dan oudere telefoons.’’
Een andere mogelijke oorzaak volgens Kathleen Loods zijn de geknipte simkaarten. MVNO’s hebben geen eigen winkels waar je even naar binnen kunt lopen om een simkaart te regelen. Volgens de woordvoerder van T-Mobile gaan mensen dan vaak zelf de simkaart kleiner knippen of laten dit doen bij een willekeurige telefoonwinkel op de hoek. “We weten dat telefoons met een kleiner geknipte simkaart aanmerkelijk slechtere verbindingen hebben (gesprekken die afgebroken worden, data die niet meer werkt etc.) dan wanneer het juiste maatje sim in de telefoon zit.” Een geknipte simkaart zorgt in een aantal gevallen ook voor de problemen in de dekking.
Waarom budget providers zonder netwerk goedkoper kunnen zijn
De zogenoemde budget providers kunnen ondanks de gebruikskosten van de zendmasten toch lagere prijzen aanbieden. Een mogelijke reden is dat de provider een lagere 4G snelheid biedt. Bijvoorbeeld zoals Simpel 75 Mbit/s 4G internet aanbiedt en geen 4G+. De betreffende providers willen zelf echter niet volledig prijsgeven hoe zij goedkoper kunnen zijn. De woordvoerder van Youfone zegt hierover het volgende: “De reden dat Youfone voordeliger is, is omdat Youfone de organisatie anders heeft ingericht. Één van de redenen is de afwezigheid van fysieke winkels.”
Volgens alle woordvoerders is het dus onwaar dat alle budget providers minder prioriteit krijgen of een slechtere dekking ten opzichte van de netwerkoperatoren.
Netwerkoperatoren aan het woord:
Vodafone
René Loman, woordvoerder van Vodafone heeft hierop gereageerd. ‘’Een klant van HollandsNieuwe krijgt dezelfde (en dus geen lagere) prioriteit via ons netwerk.’’ Hij geeft wel aan dat HollandsNieuwe nog geen 4G bellen ondersteund. Dit gaat nu nog over 2G of 3G. Dit zou een verklaring kunnen zijn met betrekking tot het verschil in bereik tussen Vodafone en HollandsNieuwe. “4G bellen wordt overigens wel geïntroduceerd voor HollandsNieuwe, omdat 3G ophoudt te bestaan in 2020.”
Ook spreekt René Loman namens HollandsNieuwe over het gebruik van het netwerk van Vodafone. “HollandsNieuwe gebruikt het access netwerk van Vodafone, doch het verkeer loopt via andere netwerkcomponenten met een normale gesprekskwaliteit. Vodafone klanten bellen namelijk volledig via ons premium netwerk met de meest hoogwaardige componenten, leidend tot de beste spraak- en geluidskwaliteit.”
KPN
Ook Stijn Wesselink, woordvoerder van KPN, geeft aan dat de zogenaamde MVNO’s (mobile virtual network operators) geen lagere prioriteit hebben op het netwerk van KPN. ‘’Wel is het zo dat de kwaliteit van mobiele dienstverlening niet alleen in het radionetwerk, maar in meerdere delen van het netwerk wordt bepaald. Zo beschikken zogenaamde full MVNO’s (MVNO heavy) over een eigen mobiel core-netwerk dat wordt gekoppeld aan het radionetwerk van KPN. Dit mobiele core netwerk ligt buiten de invloedssfeer van KPN.’’
Ook bepalen deze providers welke diensten ze bij KPN inkopen, zoals de 3G of 4G. Daarnaast kan het gebruikte toestel ook invloed uitoefenen op de kwaliteit van het bereik.
T-Mobile
De woordvoerder Kathleen Loods van T-Mobile reageert hierop als volgt: “Wij hebben met al onze MVNO klanten (zoals bijvoorbeeld Simpel) een zogeheten non-discriminatieclausule in het contract. Dit betekent dat MVNO klanten niet benadeeld worden t.o.v. onze eigen klanten op het netwerk – dus voor dekking in parkeerkelders, snelheid, congestie tijdens bijv spitsuur op Holland spoor. De MVNO bepaalt zelf welke maximale snelheid zij bieden o.b.v. wat ze met de operator hebben afgesproken.”
Waarom consumenten soms een slechtere verbinding ervaren bij budget providers, is volgens Kathleen Loods mogelijk te wijten aan de afwezigheid van fysieke winkels: “Mensen gaan dan vaak zelf klussen met bijv. sim kleiner knippen of gaan hiervoor bij een willekeurige telefoonwinkel op de hoek langs. We weten dat telefoons met een kleiner geknipte sim kaart aanmerkelijk slechtere verbindingen hebben (gesprekken die afgebroken worden, data die niet meer werkt etc) dan wanneer het juiste maatje sim in de telefoon zit.”
Ook de MVNO’s Youfone en Simpel hebben gereageerd:
Youfone
Volgens de woordvoerder van Youfone klanten krijgen dezelfde quality of service als KPN klanten. ‘’Dit is contractueel vastgesteld met de netwerkbeheerder. Youfone valt onder de MVNO light indeling van de KPN woordvoerder. De reden dat Youfone voordeliger is, is omdat Youfone de organisatie anders heeft ingericht. Één van de redenen is de afwezigheid van fysieke winkels.’’
Simpel
Volgens Youri Treur, woordvoerder van Simpel, mag het netwerk van T-Mobile niet tegen de kostprijs gebruikt worden. “Wij moeten daarom juist slimmer ondernemen dan de grotere aanbieders. Het is dus niet zo dat je met een langere wachttijd in je klantenservice een businessmodel kan bouwen. Anno 2019 zul je dan ook snel gestraft worden door de consument; en terecht.” Waarom Simpel de kosten dan wel zo laag kan houden, wil hij echter niet vertellen: “Ik kan natuurlijk niet onze geheimen vertellen hoe we de tarieven laag kunnen houden.”
Wel geeft hij aan dat het technische model niets zegt over de kwaliteit die de consument ervaart. “Als het gekozen model slecht is ingericht of gedimensioneerd dan maakt dit wel uit. De mate van integratie in de MNO zegt hier echter weinig over.”